220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Verkoopverbod tabak heeft ernstige gevolgen voor de leefbaarheid in dorpen

Als supermarkten vanaf 2024 geen tabak meer mogen verkopen, heeft dat mogelijk gevolgen voor de leefbaarheid van dorpen. Een verbod op de verkoop van sigaretten de aanverwante artikelen kan voor veel supermarkten de doodssteek zijn, zo meldt het Reformatorisch Dagblad op basis van het ANP.

Het bericht is gebasseerd op een onderzoek van het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers. De brancheorganisatie deed onderzoek onder 600 ondernemers. Volgens het Vakcentrum is tabak goed voor zeker 6 procent van de omzet van de hele supermarktbranche. Bij kleinere winkels – lees de supermarkten in kleine kernen – kan dat oplopen naar 12 procent.

Meer dan de helft van de zelfstandige retailers die werden ondervraagd gaf aan dat een verbod op de verkoop van tabak het voortbestaan van zijn bedrijf in gevaar brengt. Een op de vijf vreest zelfs binnen een of twee jaar te moeten sluiten, aldus het Reformatorisch Dagblad.

Met het verdwijnen van de supermarkt komen vaak ook andere functies te vervallen. Zo moeten dorpsbewoners voor hun post- en bankzaken naar elders uitwijken. Ook de functie van ‘sociaal ontmoetingscentrum’ verdwijnt.

 

Meer bij het Reformatorisch Dagblad:

 

‘Verkoopverbod tabak tast leefbaarheid dorpen aan’

 

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn