skip to Main Content

Verhoging accijnzen creëert meer misdaad

Verhogen Accijnzen

Het verhogen van de accijnzen op sigaretten in New York heeft geleid tot grootschalige sigarettensmokkel en dit probleem zal alleen maar erger worden als gouverneur Kathy Hochul haar plan doorzet om de accijnzen op sigaretten met nog eens $ 1 (€ 0,94) per pakje te verhogen. Dit komt doordat mensen illegale verkopers en misdaadsyndicaten inschakelen om sigaretten te kopen die niet belast zijn, of sigaretten kopen in andere staten waar de belastingen lager zijn. In 2020 was 53 % van alle sigaretten in New York illegaal verhandeld. Dit opiniestuk is geschreven door Todd Nesbit en Michael LaFaive. Zij hebben samen een boek geschreven: Cigarette Taxes and Smuggling: A 2016 Update.

De verwachting is dat de belastingen op sigaretten gaan verhogen naar $ 5,35 (€ 5,04) per pakje. Dit is voorgesteld door door gouverneur Hochul. Maar dan zal de smokkel van sigaretten toenemen tot bijna 61% van de markt. Het verbieden van smaaksigaretten zal de smokkel nog verder doen toenemen, tot bijna 66 %.

Het probleem van de grootschalige sigarettensmokkel zorgt ook voor minder belastinginkomsten. Zonder smokkel zou New York bijna $ 1,1 miljard (€ 1,04 miljard) meer per jaar aan accijnzen ontvangen. Als de belastingen met $1 per pakje verhogen, zal het inkomen met $46 miljoen (€ 43 miljoen) dalen. Een belastingverhoging in combinatie met een verbod op smaaksigaretten zal leiden tot een daling van $167 miljoen (€ 157,4 miljoen).

Het verhogen van de accijnzen op sigaretten zal naar verwachting weinig invloed hebben op het aantal rokers. Mensen die roken, hebben vaak een voorkeur voor roken en zijn minder gevoelig voor de afschrikwekkende werking van de accijnzen. Mensen blijven roken, hebben een grotere reden om sigaretten te kopen via illegale kanalen. Als de accijnzen steeds verhoogd. Dit zal leiden tot een toename van de sigarettensmokkel en ook tot meer criminaliteit, waaronder moorden, overvallen en andere vormen van geweld.

New York zou op zoek moeten gaan naar manieren om de sigarettensmokkel te stoppen in plaats van de belastingen verder te verhogen.

 

Lees het hele artikel op wsj.com (abonnement vereist)

Taxes Have Made New York Into an Empire of Cigarette Smuggling

Back To Top
Zoeken