220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Verbod op mentholsigaretten plaatst liefhebber van muntaroma voor een lastige keuze

,,Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen.” Dat zegt Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) in een artikel in het Algemeen Dagblad. De VSK-directeur doelt op het verbod op mentholsigaretten dat vandaag is ingegaan.

Sigaretten met een mentholsmaakje zijn sinds vandaag in alle landen van de Europese Unie verboden. Opvallend is dat liefhebbers van deze niet meer officieel verkrijgbare variant de afgelopen dagen ruime hoeveelheden hebben ingekocht. Het AD maakte een rondgang langs diverse Nederlandse tabakszaken en ontdekte dat er in de afgelopen periode flink gehamsterd is. ,,Ze lopen hier met tien tot twintig pakjes per man de deur uit”, aldus de eigenaar van de oudste tabakswinkel in Groningen tegen het AD.

Het verbod op de verkoop en de productie van mentholsigaretten komt niet uit de lucht vallen. Het Europese Hof oordeelde al in 2016 dat de verkoop van sigaretten met muntsmaak verboden mag worden. Andere aroma’s dan die van tabak en menthol werden eerder al verboden.

Liefhebbers van mentholsigaretten staan nu voor de keuze. Stoppen ze helemaal met roken? Nemen ze in het vervolg gewone sigaretten? Stappen ze over op de e-sigaret? Of zoeken ze hun toevlucht tot het illegale circuit?

 

Meer bij het AD:

 

Rokers slaan pakjes in: vanaf vandaag zijn mentholsigaretten verboden

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn