220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Vele miljoenen illegale sigaretten in beslag genomen

Afgelopen week is met behulp van Europols Financial Economic Crime Centre (EFECC) een grote illegale sigarettenfabriek ontmanteld door de Belgische douane en zijn er tabak en productiemachines in beslag genomen. In een voormalig dierenhotel in Aarlen in België was de ondergrondse fabriek gevestigd.

Door de Belgische autoriteiten zijn 14 mannen gearresteerd. De arbeiders kwamen voornamelijk uit Oost-Europa. Verder werden in gebouwen in Aarlen 2 miljoen namaaksigaretten gevonden. Ook werden 4.000 kg tabak en verschillende sigaretten-productiemachines in beslag genomen. In aanhangwagens in een industriegebied in Duffel werd nog eens 40 miljoen namaaksigaretten ontdekt. Vermoedelijk werden deze ook vervaardigd in de illegale fabriek in Aarlen. Hoogstwaarschijnlijk waren de illegale sigaretten bestemd voor de zwarte markt in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het fiscale verlies wordt alleen al in België geschat op € 20 miljoen.

Deze actie van 15 maart was het resultaat van een intensieve internationale samenwerking via Europol. Ook was de Franse douane betrokken bij het onderzoek. Er werden meer dan 25 miljoen namaaksigaretten en 16.000 kg tabak in beslag genomen in de stad La Longueville. Deze vangst was afkomstig van dezelfde misdaadgroep. Tegen de criminele organisatie die onderzocht wordt, lopen een aantal onderzoeken in verschillende Europese landen.

Beveiligd communicatieplatform

Het onderzoek dat door EFECC van Europol werd ondersteund, had een beveiligd communicatieplatform geleverd en de samenwerking tussen België en Frankrijk gefaciliteerd. Ook is geholpen met analytische ondersteuning door kruiscontroles uit te voeren en operationele expertise te bieden. Op de actiedag werd een van Europols experts naar Aarlen gestuurd om de Belgische autoriteiten bij te staan.

Bij de rechtshandhaving van de EU is accijnsfraude nu een van de prioriteiten. In het kader van het Accijnsfraudeproject zijn er strategische en operationele plannen ontwikkeld door het Europees Multidisciplinair Platform Tegen Misdaadbedreigingen (EMPACT). Samen werken hier 24 landen voor onder leiding van België om de illegale productie van sigaretten in de Europese Unie tegen te gaan.

  

Lees het hele artikel verder op Europol.europa.eu

Europol supports Belgian authorities in shutting down an illegal cigarette factory

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn