220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Veiligheid en leefbaarheid onder druk door criminaliteit, ondermijning en overlast

Een vergeten stukje Moerwijk staat plots in de schijnwerpers van de gemeente Den Haag. Wat is er loos aan de Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat? “De basis is niet op orde.” Dat schrijft Jeroen van Raalte in Den Haag Centraal. 

Het is nog donker als op een februarimorgen in 2018 een grote politiemacht invallen doet in Den Haag en Leidschendam. Meer dan honderd agenten zijn op de been om een sigarettenbende op te rollen. De negen verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor een serie inbraken, waarbij vooral rookwaar is buitgemaakt. Behalve bij de mannen thuis, valt de politie ook binnen bij drie buurtsupers. De gestolen sigarettenpakjes zijn opgedoken in hun schappen. Twee ervan zitten op de Jan Luykenlaan in Moerwijk. Klachten van bewoners over hangjongeren brachten de politie op het spoor van de clandestiene tabakshandel.

In 2020 heeft de gemeente vier ‘prioritaire gebieden’ aangewezen waar de veiligheid en leefbaarheid onder druk staan door criminaliteit, ondermijning en overlast. In twee jaar tijd investeert het stadhuis 6 miljoen euro in een fundamentele aanpak van deze buurten. ‘Sinds jaar en dag lopen er allerlei activiteiten in deze gebieden die tot tijdelijke verlichting, maar niet tot duurzaam herstel hebben geleid,’ licht het college van B en W toe in het raadsvoorstel dat vorige week is aangenomen.

‘Haal de drugs weg van de drugsdealer, en je hebt een goede straatverkoper’

Al langer staan de Weimarstraat en Duindorp in de publieke belangstelling, en ook de overlast op het Kaapseplein in Transvaal is bekend. Maar de Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat? “Deze twee straten kampen al lange tijd met verschillende problemen, zowel op straat als achter de voordeur,” legt wijkmanager Mohamed Chohabi in een videogesprek uit. “Dat is kenmerkend voor Moerwijk-West,” vult Arjen Ouwehand, beleidsadviseur veiligheid, aan. “Naast veiligheid spelen armoede, verslaving en ggz-problematiek hier een rol.”

Lees het hele artikel via 360plus.anp.nl:

‘Vergeten’ Moerwijk met beide handen aangepakt

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn