220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Veel aandacht voor Frans wetsvoorstel ter bestrijding grensoverschrijdend tabakstoerisme

Het voorstel van een Franse parlementariër om de invoer van sigaretten vanuit andere landen wettelijk te verbieden, krijgt in Frankrijk steeds meer voet aan de grond. Veel media berichten over de mogelijke voordelen van het wetsvoorstel dat Bruno Fuchs, een vooraanstaand lid van de Assemblée nationale, op het punt staat in te dienen.

Het simpele feit dat veel Fransen gebruikmaken van de mogelijkheid om in een van de buurlanden van Frankrijk goedkoop en legaal sigaretten in te slaan, betekent volgens Fuchs in toenemende mate oneerlijke concurrentie voor de Franse tabakshandelaren. Bovendien kost het de Franse belastingdienst jaarlijks tussen de 1,5 en 3 miljard euro aan inkomsten, wordt de parlementariër geciteerd in de Franse krant La Dépêche du Midi.

Fuchs hoopt dat zijn initiatief elders in de Europese Unie navolging krijgt. Het steeds opnieuw verhogen van accijnzen om mensen ervan te weerhouden te gaan roken, werkt volgens hem niet, zolang sigaretten in het buitenland aanzienlijk goedkoper kunnen worden ingeslagen.

Volgens Fuchs is zijn wetsvoorstel onder andere gebaseerd op een internationaal protocol ter bestrijding van smokkel dat de Wereldgezondheidsorganisatie in 2018 heeft bekrachtigd. Frankrijk heeft dit protocol geratificeerd. Het zou in 2023 in werking moeten treden.

 

Meer bij La Dépêche du Midi:

 

Des quotas pour les cigarettes ? La proposition de loi d’un député pour faire reculer les achats transfrontaliers

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn