Per 1 juli is in sommige Twentse dorpen geen sigaret meer te krijgen. Dit komt doordat in de supermarkt, het laatste verkooppunt, de verkoop van tabak verboden wordt.
De Spar in Lonneker is een kleine winkel, maar toch is hier veel te verkrijgen. Al liggen pakjes sigaretten volgens de wetgeving achter slot en grendel. Aan de kassa kunnen klanten ernaar vragen.
Nu kan dat nog wel. Per 1 juli gaat het verbod op tabaksverkoop in supermarkten in en dan is in Lonneker geen sigaret meer te krijgen. Zorgen zijn er wel, volgens Rob Timmerman van de Spar. Ondanks dat de winstmarge op sigaretten relatief laag ligt, zal dit de omzet flink beïnvloeden van de winkel.
“Klanten die sigaretten kopen, nemen vaak ook andere boodschappen mee en andersom. Nu moeten ze ergens anders naartoe.” Werkt deze maatregel? Voor de jonge generatie wel, denkt Timmerman. “Zij moeten veel meer moeite doen voor sigaretten.”
De vaste roker kan in 20 minuten in Duitsland zijn en veel gunstiger uit zijn, financieel gezien.
Twintig sigaretten kost gemiddeld in Nederland € 11,10 en in Duitsland € 8,50. In Duitsland betaal je voor shag de helft minder dan in Nederland. Deze verschillen zijn toegenomen door de accijnsverhoging in Nederland.
“Ondernemers langs de grens hebben hier heel veel last van. De toestroom naar Duitsland wordt nog extremer”, zegt Janwillem Burgering van NSO, de branchevereniging voor tabaksdetailhandel. Burgering wijst op een opvallende ontwikkeling: ondernemers openen tabakszaken dichtbij supermarkten, om zo rokende klanten nog kunnen voorzien.
De overheid wil juist minder verkooppunten, op weg naar een rookvrije generatie. Maar als tabakszaken geopend blijven worden, gaan de verkooppunten niet naar beneden en wordt het doel voorbij geschoten. Maar dat vindt Burgering niet. “Het gaat echt niet om honderden winkels, zoals voorspeld werd. Het aantal verkooppunten vermindert zonder meer.” Het is logisch dat ondernemers hun klanten willen behouden. “Dat is een heel normaal proces.”
Ondernemer Richard Schuldink opende voor de nieuwe regels een tabaksspeciaalzaak in het pand naast de Plus in Almelo. De kosten voor een nieuwe winkel, weegt niet op tegen de misgelopen omzet zonder een tabaksshop.
De Spar in Lonneker is niet opzoek naar alternatieven. Tabak past eigenlijk al niet in de ‘groene’ formule van de keten, die zich richt op duurzaamheid en gezonde voeding. Nu trekt de Spar wat extra klanten met een pinautomaat en een pakketservice. Zelf stopte Timmerman anderhalf jaar geleden met roken. Dit deed hij voor het geld, gezondheid en kleinkinderen. “Roken wordt steeds minder geaccepteerd. En terecht.”
Ook het dorp Vasse komt volgende maand zonder sigaretten te zitten. Plus Droste stopt dan met de verkoop. De bedrijfsleider denkt niet dat door deze wetswijziging rokers gaan stoppen. “Daarvoor zitten we te dicht bij de grens. Mensen gooien nu de tank vol en halen meteen een paar pakjes shag. Het is sneu, maar wat doe je eraan? Een tabakszaak is de investering niet waard, hier in het dorp.”
Aan het openen van een tabakszaak zitten strenge regels zoals dat de winkel moet, een eigen huisnummer hebben en iemand moet altijd aanwezig zijn. Diegene mag niet iets te maken hebben met de supermarkt. Arnoud geeft ondernemers groot gelijk die hier wel voor kiezen. “Ze zoeken niet de mazen van de wet op, dit is gewoon een stukje ondernemen: kijken waar je de capaciteit hebt en waar geld mee te verdienen is.”
Eigenaar van Spar supermarkten in De Lutte en Diepenheim, Martin Schreur, laat weten ook geen eigen tabakszaak te openen. “Ik heb aan een tabakszaak gedacht, maar de wetten en regels worden in de komende jaren nog veel strenger, dus dat is het niet waard.” Het frustreert Schreuer dat de prijzen op bepaalde producten veel goedkoper zijn in Duitsland. “We zijn één Europa, maar niet als het op accijnzen aankomt. Heel apart”, zegt de ondernemer.
Lees het artikel verder op ad.nl
In deze dorpen is binnen een maand geen pakje sigaretten meer te koop: ‘Lang leve Duitsland’