220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Van smokkelaar tot overvaller: illegale tabakshandel in Frankrijk verhardt

Sinds het sluiten van de grenzen in verband met het coronavirus, is het aantal overvallen op tabakswinkels en tabakstransporteurs in Frankrijk flink toegenomen. Dit is een direct gevolg van het feit dat de illegale handel in sigaretten en aanverwante producten volledig stil is komen te liggen nu er geen aanvoer mogelijk is vanuit het buitenland. Om toch aan voorraden te kunnen komen heeft de georganiseerde criminaliteit haar focus verlegd door zich te richten op het buitmaken van sigaretten, zo bericht Valeurs, een belangrijk Frans tijdschrift dat vergelijkbaar is met Elsevier Weekblad in Nederland.

Het weekblad laar een Parijse onderzoeker aan het woord die zegt dat de hausse aan overvallen op sigarettentransporteurs duidelijk bewijst dat criminelen flink verdienen aan de handel in illegale sigaretten. ,,Voor kleine illegale handelaren die honderden sloffen smokkelen vanuit Spanje en grote smokkelaars die hele containers nagemaakte sigaretten uit Oosterse landen of de Maghreb importeren wordt het steeds moeilijker om hun producten Frankrijk in te krijgen”, bevestigt een hoge gendarmeofficier ,,Het vinden van tabak op de zwarte markt wordt daardoor moeilijker.”

Opmerkelijk in dit verband is dat Parijse tabakshandelaren sinds het begin de lockdown (in Frankrijk confinement geheten) gemiddeld 30 meer sigaretten hebben verkocht dan normaal het geval is. ,,Dit toont aan dat Fransen die gewend zijn hun sigaretten op de parallelle markten te kopen, ze niet meer kunnen vinden”, aldus de president van Nationale Confederatie van tabakshandelaren.

Meer bij Valeurs:

 

Coronavirus : le trafic de cigarettes a explosé

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn