Het jaar 2021 is nog geen twee maanden oud, maar toch heeft de Belgische douane dit jaar al meer namaaksigaretten in beslag genomen dan in heel 2020. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. Terwijl de tabaksmaffia op Belgische bodem floreert en er desondanks geregeld een illegale productie-eenheid kan worden opgedoekt, blijven de kopstukken achter de illegale handel ongrijpbaar, aldus de krant.
In een uitvoerig relaas beschrijft de krant hoe een en ander in zijn werk gaat. Beoogde medewerkers van een sigarettenfabriek worden onder valse beloften – goed betaald werk in een legaal bedrijf – naar België gesmokkeld, waar zij hun paspoort moeten afgeven. Vervolgens worden ze aan het werk gezet in loodsen die behalve als sigarettenfabriek dienst doen als woning, compleet met badkamer, keuken en slaapvertrekken, zo blijkt bij acties van de opsporingsdiensten.
De Morgen doet uitgebreid verslag (inclusief de nasleep) van zo’n actie, waarbij in 2019 in Lanaken (vlak over de grens bij Maastricht) zo’n 130.000 namaaksigaretten van de ‘merken’ Richmond en Marlboro in beslag werden genomen, samen met 23 ton tabak en een aantal productiemachines. Acht Oekraïners werden aangehouden. Zij kregen elk twee jaar en een boete van 13,2 miljoen euro, ruwweg vijf keer het ontdoken bedrag aan accijnzen.
Toch is de handel in nagemaakte sigaretten zo lucratief, dat bendes er miljoenenwinsten mee opstrijken, aldus een hooggeplaatste lid van het Belgische parket tegen De Morgen. Aangezien het overgrote deel van de productie bestemd is voor het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, is België voor de tabaksmaffia het illegale productie- en doorvoerland. Voor Nederland geldt precies hetzelfde. Criminele organisaties uit beide landen vinden elkaar gemakkelijk, omdat ze vaak letterlijk de grenzen opzoeken.
Meer bij De Morgen (achter betaalmuur):
Tabaksmaffia vindt België wel te pruimen. Waarom het gerecht ondanks recordvangsten maar weinig grip krijgen op illegale sigarettenhandel
Het hele artikel is ook hier te lezen:
Tabaksmaffia vindt België wel te pruimen. Waarom het gerecht ondanks recordvangsten maar weinig grip krijgen op illegale sigarettenhandel