220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tweederde van alle sigaretten die in Zuid-Afrika worden verkocht is illegaal

Illegale sigaretten beleven in Zuid-Afrika sinds het afgelopen jaar een ongekende opmars. Van elke drie sigaretten die in het land worden verkocht zijn op dit moment naar schatting twee van illegale herkomst. Dat meldt Fin24, de financiële redactie van het invloedrijke Zuid-Afrikaanse nieuwsplatform News24.

In het kielzog van de vijf maanden durende lockdown als gevolg van de coronacrisis – waarin onder andere de verkoop van sigaretten was verboden – heeft de handel in illegale sigaretten zich als een ziekte over het land verspreid, zo blijkt uit een rapport van de Zuid-Afrikaanse Belastingdienst.

Een speciaal undercoverteam bezocht de afgelopen tijd 40 ‘mainstream’ winkels in de steden Kaapstad, Johannesburg, Pretoria en Durban waar sigaretten in het geheim onder de prijs worden verkocht. De onderzoekers constateren dat elk pakje sigaretten dat wordt verkocht voor 25 rand (1,39 euro) of minder wel illegaal moet zijn. Een dergelijk bedrag kan volgens het onderzoeksteam immers nooit de kosten van fabricage en distributie dekken.

Afgezien van de prijs van een illegaal pakje sigaretten bestaan er zorgen over de samenstelling van de rookwaar. Twee retailers verkochten de onderzoekers in alle openheid sigaretten met een hoeveelheid nicotine ruim boven de waarde die in Zuid-Afrika is toegestaan. Een van de verkopers zegt in een verklaring die op film staat dat de sigaretten afkomstig zijn uit Mozambique en dat er geen belasting over is betaald.

 

Meer bij News.24:

 

2 out of every 3 cigarettes sold in SA are illicit, report estimates

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn