220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Twee laatste grote sigarenfabrieken van Nederland binnen anderhalf jaar op slot

De twee laatste grote sigarenfabrieken van ons land, in de Noord-Brabantse dorpen Duizel en Eersel, gaan binnen anderhalf jaar op slot. Dat heeft de Scandinavian Tobacco Group (STG) in Denemarken, die de twee bedrijven begin dit jaar overnam, bekendgemaakt. Het sluiten van de fabrieken is volgens STG nodig om het concern toekomstbestendig te maken, aldus NRC. Door het besluit verliezen 280 medewerkers hun baan.

Met het opdoeken van de sigarenfabrieken gaat ook een belangrijk stuk bedrijfscultuur verloren. De geschiedenis van de twee fabrieken gaat terug tot 1904. Het gaat om de twee grootste sigarenfabrieken van ons land.

Als de twee Brabantse fabrieken de productie hebben stilgelegd, resteren van de ooit zo bloeiende sigarenindustrie in Nederland nog slechts vier bedrijven waar op aanmerkelijk kleinere schaal sigaren worden geproduceerd, aldus De Telegraaf. Tussen 1900 en 1930, telde Nederland zo’n 3500 sigarenfabrieken met duizenden werknemers, zegt Louis Bracco, oud-sigarenwinkelier en voorzitter van de Stichting Nederlandse Tabakshistorie in de krant. „En dat is nog zonder de vele mensen die thuis met het gezin sigaren rolden.”

 

Meer bij NRC:

Brabantse sigarenfabrieken sluiten, 280 banen onzeker

 

En De Telegraaf:

Hoe de Nederlandse sigarenindustrie in rook opging

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn