220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tsjechië niet alleen meer een doorvoerland

Volgens het Tsjechische Consumentenforum was het land tot voor kort niet meer dan een doorvoerland naar West-Europa voor smokkelaars van illegale sigaretten. De laatste tijd vormt Tsjechië echter steeds vaker de eindbestemming voor illegale handel, schrijft České Noviny.  

Volgens het Consumentenforum is dit het gevolg van kleinere prijsverschillen met sigaretten in de Tsjechië omringende landen en  door strengere grenscontroles die zijn ingevoerd als gevolg van van het coronavirus. Onderzoeksdirecteur Aleš Rod van het Centrum voor Economie en Marktanalyse zei dat deze trend niet alleen fiscale gevolgen zou hebben, maar ook indirecte gevolgen, aangezien er meer werk zal zijn voor douane en politieagenten.

 Illegale sigaretten vormen aanzienlijke gezondheidsrisico’s voor de consument. Namaakproducten volgen geen hygiënevoorschriften en bevatten vaak virussen, uitwerpselen van knaagdieren, grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen of microplastics.

Volgens rondetafeldeelnemers is de markt voor nagemaakte en gesmokkelde sigaretten het afgelopen jaar getroffen door anti-coronavirusmaatregelen. De sluiting van de grenzen beperkte de beweging van mensen die betrokken waren bij het transport van producten, en ervaren arbeiders konden de fabrieken in de nieuwe landen niet bereiken. Voormalig Europol-onderzoeker Howard Pugh herinnerde eraan dat volgens de laatste studie van het adviesbureau KPMG vorig jaar minder dan 300 miljoen illegale sigaretten werden verkocht in de Tsjechische Republiek. Het aandeel illegale sigaretten in de totale markt daalde daarmee tot 1,9 procent.

 

Lees het hele artikel verder op Ceskenoviny.cz

ČR se pro obchodníky s nelegálními cigaretami stává cílovou zemí

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn