220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tijdschema track & trace-systeem voor tabaksproducten mogelijk te krap

Een aantal EU-lidstaten heeft nog niet alle maatregelen genomen die nodig zijn om het zogeheten track & trace-systeem voor tabaksproducten te kunnen invoeren. Dit systeem, onderdeel van de tabaksproductenrichtlijn II (TPD II ) van de Europese Unie, is bedoeld om de handel in illegale sigaretten en andere tabaksproducten te kunnen tegengaan. Het systeem moet op 20 mei van kracht worden, maar omdat nog niet alle lidstaten de systematiek op orde hebben (de deadline daarvoor is 6 mei), is het maar de vraag of deze invoerdatum wordt gehaald, zo schrijft het Europese nieuwsplatform Euractiv.com op basis van zelf vergaarde informatie.

Om het nieuwe track & trace-systeem volledig operationeel te laten zijn in heel Europa, moeten alle lidstaten ervoor zorgen dat hun systemen zo zijn ingericht dat ze in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving. Anders zullen tabaksproducten zich niet kunnen verplaatsen op de interne markt van de EU.

De TPD II zou officieel op 20 mei in werking moeten treden, maar critici zeggen nu dat het tijdschema dat de Europese Commissie voor ogen stond te krap was. ,,De lidstaten en de Commissie werken er hard aan om het EU-traceerbaarheidssysteem voor tabak tijdig te lanceren”, reageert Eurocommissaris Anca Paduraru tegenover Euractiv.com. benadrukt dat op de meeste onderdelen van het systeem belangrijke vooruitgangen zijn geboekt.

 

Meer bij Euractiv.com:

 

EU track and trace system risks missing the deadline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn