220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tijdelijk tabaksverbod in Zuid-Afrika: ‘elf miljoen rokers zijn veranderd in criminelen’

Zelfs onder de strenge lockdown-maatregelen die momenteel in Zuid-Afrika van kracht zijn, is het – met name in de grote steden – een koud kunstje aan sigaretten te komen. In Kaapstad is het een kwestie van slechts enkele minuten, zo schrijft The Citizen, een belangrijke Engelstalige Zuid-Afrikaanse krant, die zich met name richt op de zwarte middenklasse in het land.

In Zuid-Afrika is de verkoop van tabaksproducten en alcohol officieel verboden, sinds het land op slot zit in de strijd tegen het coronavirus. Volgens de regering valt tabak onder de categorie niet-essentiële goederen, maar de praktijk wijst dus anders uit.

Volgens de actuele cijfers rookt in Zuid-Afrika een op de vijf mensen. Dat betekent bijna automatisch dat de zwarte markt floreert, zo kan uit het artikel in The Citizen worden afgeleid. Zelfs bij sommige officiële verkooppunten – die op dit moment officieel geen (zichtbare) voorraden meer hebben – kun je heel gemakkelijk tegen de normale prijs aan sigaretten komen. Ook zijn er volgens de krant winkels die ervoor kiezen hun voorraden die nog dateren van voor de lockdown toch te verkopen.

Sinds het verbod van kracht is, ligt de productie en de distributie van officiële tabaksproducten stil, zo bevestigt een woordvoerder van British American Tobacco Southern Africa (BATSA).

Zijn collega van Carnilinx Tobacco Company maakt zich zorgen over het feit dat de grenzen met de buurlanden Mozambique, Zimbabwe en Lesotho zo lek zijn als een mandje, waardoor smokkelaars, maar ook hun afnemers, in feit vrij spel hebben. Carnilinx heeft geen goed woord over voor het tabaksverbod: ‘Elf miljoen rokers zijn veranderd in criminelen’, aldus het officiële commentaar.

Meer bij The Citizen:

Four minutes – that is how long it took to find banned cigarettes

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn