220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

The Times: Zo’n 70.000 Britten zijn in 2017 gestopt met roken dankzij de e-sigaret

In het Verenigd Koninkrijk zijn alleen al in 2017 naar schatting 70.000 mensen gestopt met roken nadat ze gebruik zijn gaan maken van de e-sigaret. Deskundigen op het gebied van tabakspreventie zijn echter bang dat succes deels tenietgedaan wordt door alle spookverhalen die op dit moment de rond doen over de gevaren van vapen, aldus de Britse krant The Times.

John Newton, directeur gezondheidsverbetering van de Britse overheidsinstantie Public Health England (gelieerd aan het ministerie van Volksgezondheid) zegt tegen de krant dat hij bang is dat veel rokers die op dit moment zouden kunnen stoppen met roken met behulp van de e-sigaret dat mogelijk niet doen omdat ze zich onnodig zorgen maken over hun veiligheid.

De zorgen zouden onder meer gevoed zijn door de onrust die de afgelopen maanden in de Verenigde Staten is ontstaan na een groot aantal acute longaandoeningen die aanvankelijk in verband werden gebracht met het gebruik van de e-sigaret. Inmiddels staat zo goed als vast dat niet de e-sigaret als zodanig de veroorzaker is van het grote aantal ziektegevallen, maar de – illegaal op straat gekochte – vloeistoffen die voor de apparaatjes werden gebruikt. Deze bleken in veel gevallen vervuild met THC-olie.

In het Verenigd Koninkrijk is vapen populair. De overheid moedigt rokers zelfs actie aan om over te stappen op e-sigaret. Naar schatting zeven procent van alle Britten zegt geregeld gebruik te maken van de e-sigaret. In absolute aantallen is het aantal dampers in het VK in twaalf maanden tijd gestegen van 3,2 miljoen naar 3,6 miljoen. Onderzoek van het University College Londen heeft aan het licht gebracht dat de forse toename van het aantal mensen dat gebruikmaakt van de e-sigaret in de pas loopt met het aantal mensen dat gestopt is met roken.

 

Meer bij The Times:

 

False fears over vaping may stop smokers quitting

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn