220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Telegraaflezers denken dat verkoopbeperkingen op tabak een averechts effect hebben

Een meerderheid van de Tweede Kamer is warm voorstander van een verbod op de verkoop van sigaretten en aanverwante artikelen in supermarkten en bij tankstations. Maar bij de meerderheid van de lezers die meededen aan een lezerspeiling over de kwestie (‘de Stelling van de Dag’) kunnen verdere ‘betuttelende maatregelen’ van de overheid maar op weinig begrip rekenen. 62 procent van de respondenten is het eens met de stelling dat een tabaksverbod niet werkt.

Een vrees die door een van de lezers in een toelichting wordt uitgesproken is dat het straks in Nederland gemakkelijker is om aan drugs te komen dan aan sigaretten. Een andere lezer noemt de overheidsjacht op rokers ‘stuitend’ omdat bijvoorbeeld pilletjes de samenleving als zodanig bedreigen. Wie daarentegen rookt, heeft vooral zichzelf, aldus de Telegraaflezer.

Wee een andere lezer vraagt zich af of de overheid dan niets geleerd heeft van de drooglegging in de Verenigde Staten, nu bijna honderd jaar geleden, In deze beruchte periode werd alcohol officieel verboden, maar werd buiten de officiële circuits flink ingenomen, met de georganiseerde criminaliteit als lachende derde.  „Dit zal een enorme smokkel van illegale tabaksproducten op gang brengen die ongecontroleerd en veel schadelijker zal zijn dan het huidige aanbod. Zelf kweken in achtertuintjes zal, net als in de oorlog, weer opbloeien”, vreest de respondent.

En een verbod op verkoop in supermarkten en tankstations? De Telegraaflezers zijn van mening dat een dergelijke maatregel juist een averechts effect zal hebben. „Als sigaretten bijna nergens meer te koop zijn, krijgt het juist een extra aantrekkingskracht op jongeren”, zeggen veel deelnemers aan de lezerspeiling.

 

Meer bij De Telegraaf:

 

Uitslag stelling: ‘Tabaksverbod werkt niet’

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn