Het Tabaksteeltmuseum in de Utrechtse plaats Amerongen heeft ernstig te leiden onder het negatieve imago dat tabak met name de laatste jaren heeft gekregen. De nood is inmiddels zo hoog gestegen dat het museum, dat een stuk Nederlandse cultuurgeschiedenis tot leven brengt, overweegt zijn naam te veranderen, zo blijkt uit een uitvoerige reportage in dagblad Trouw.
Verslaggever Johan Nebeling geeft een kleurrijke sfeerbeschrijving van de ooit zo ‘levendige en relatief welvarende gemeente’. Het nu zo rustieke en pittoreske dorpje, schrijft hij, had zijn roem te danken aan een gewas dat ooit bekendstond om zijn opwekkende en geneeskrachtige werking, maar dat inmiddels verdomhoekje is geraakt: tabak.
Maar het slechte imago dat tegenwoordig kleeft aan zo’n beetje alles wat met tabak te maken heeft, weerhoudt mensen ervan om een bezoek te brengen het museum om zo een stuk historie te leren kennen en beter te begrijpen. ,,Ze denken: tabak is slecht, daar willen we niets over weten. Jammer, want de tabaksteelt is toch een stukje Nederlandse geschiedenis. Daarom overwegen we nu de naam van het museum te veranderen”, zegt Esther Klein Gotink, inwoonster van Amerongen en vrijwilligster van het Tabaksteeltmuseum. Zij verzorgt rondleidingen door het dorp waarin de tabaksteelt centraal staat.
Dat de tabak Amerongen ooit welvaart bracht, is volgens Trouw goed te zien aan het aantal monumentale panden in het oude dorp. Dat zijn er ruim zeventig, waaronder veel riante herenhuizen, maar ook het voor publiek toegankelijke middeleeuwse kasteel Amerongen.
Meer bij Trouw:
Toen tabak nog iets was om trots op te zijn
Ook RTV Utrecht besteedt aandacht aan de kwestie:
Tabaksteeltmuseum Amerongen worstelt met imago tabak en overweegt naam te veranderen