220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Tabaksfabrikanten Zuid-Afrika naar de rechter om eind te maken aan verbod op verkoop sigaretten

Zuid-Afrikaanse tabaksfabrikanten en andere belanghebbenden nemen juridische stappen om op die manier af te dwingen dat er een einde komt aan het tijdelijke verbod op de verkoop van sigaretten als onderdeel van de coronamaatregelen. Daarover schrijft een aantal vooraanstaande internationale media, waaronder The New York Times op basis van berichtgeving door Reuters.

Net als de meeste andere landen in de wereld is ook Zuid-Afrika deze week begonnen met de stapsgewijze afbouw van de maatregelen. De belangrijkste economische sectoren, waaronder de mijnbouw en een groot deel van de industrie kunnen hun activiteiten hervatten.

De versoepelde regelgeving geldt ook voor de verkoop van alcohol voor thuisgebruik. Het verbod op de verkoop van tabak echter blijft tot nader order gehandhaafd. Dit omdat rokers met gezondheidsklachten volgens de Zuid-Afrikaanse regering extra kwetsbaar zouden zijn voor het coronavirus.

British American Tobacco South Africa (BATSA) heeft inmiddels aangekondigd een ‘kort geding’ te zullen starten om het verlengde verbod op de verkoop van tabak waartoe de Zuid-Afrikaanse regering heeft besloten, van tafel te krijgen.

Als een van de redenen voert BATSA aan dat het verbod op de verkoop van tabak de illegale handel in sigaretten een enorme impuls gegeven heeft, aangezien rokers door het verbod in toenemende mate hun heil zoeken bij straathandelaren. Daar komt nog eens bij dat de overheid door het verbod en de florerende straathandel een enorm bedrag aan accijnzen misloopt en er bovendien duizenden banen op het spel staan.

BATSA is de toonaangevende tabaksfabrikant in Zuid-Afrika met een marktaandeel van zo’n 78 procent op de legale markt voor sigaretten.

 

Meer bij The New York Times:

South African Tobacco Firms, Associations Seek Court Action Over Cigarette Sales Ban

Zie ook Bloomberg:

BAT Appeals to Court After South Africa Digs In on Tobacco Ban

Ook het Duitse Handelsblatt bericht over de kwestie:

Südafrikas Tabakindustrie macht mobil gegen Corona-Beschränkungen 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn