220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Strijd tegen Zuid-Afrikaanse zwarte handel in sigaretten zal nog jaren duren

Het wordt steeds duidelijker dat het verbod op de verkoop van sigaretten (en drank) tijdens de lockdown in Zuid-Afrika, desastreus heeft uitgepakt voor het land. Het verbod was met name bedoeld om de druk op de ziekenhuizen te verminderen, maar het heeft een onbedoeld neveneffect gehad: de illegale handel heeft er flink van geprofiteerd, schrijft Bloomberg.

Het Amerikaanse mediabedrijf haalt een studie aan van de Universiteit van Kaapstad waaruit blijkt dat 90 procent van de rokers in het land geen enkele moeite had om aan sigaretten te komen. Vaak tegen hoge prijzen, maar dat hadden ze er graag voor over. Tijdens de lockdown steeg de prijs tot bijna ongekende hoogte en werd uiteindelijk bijna tweeënhalf keer zoveel betaald als voor de coronacrisis, aldus het onderzoek.

De illegale handel in sigaretten floreert overigens al langer in Zuid-Afrika. Maar op dit moment is het dweilen met de kraan open, zo vertelt een functionaris van de Zuid-Afrikaanse Belastingdienst tegen Bloomberg. Volgens zijn inschatting kan het nog wel jaren duren voordat de impact van de criminele netwerken die tijdens de lockdowm zijn ontstaan, ongedaan gemaakt is.

 

Meer bij Bloomberg:

 

South Africa’s Tobacco, Booze Ban Lit Up Illegal Trade

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn