220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Staat liep mogelijk € 1,6 miljoen mis door frauduleuze constructie

De Nederlandse Staat heeft waarschijnlijk meer dan € 1,6 miljoen misgelopen aan accijns en btw door een ‘frauduleuze constructie’. Twee verdachten zijn deze week aangehouden door de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Ze zijn 25 en 57 jaar en komen uit Barendrecht en Wassenaar, schrijft Thomas Bosman voor het Algemeen Dagblad.

De 57-jarige verdachte uit Wassenaar bevoorraadt met zijn bedrijf accijnsgoederen als sigaretten en sterke drank aan schepen. Over accijnsgoederen voor zeeschepen hoeft onder voorwaarden geen accijns te worden betaald, als die aan boord worden genuttigd. ‘’Het vermoeden is dat de verdachten de accijnsgoederen niet leverden aan zeeschepen maar aan derden, zoals supermarkten, nachtwinkels en particulieren”, legt de FIOD uit. ‘’Met deze frauduleuze constructie is de Nederlandse Staat mogelijk minimaal 1,6 miljoen euro aan accijns en btw misgelopen”, zegt de FIOD. 

De FIOD en douane werkten al enige tijd samen aan dit onderzoek. Er is gekeken naar accijnsfraude, valsheid in geschrift en incorrecte aangifte omzetbelasting. De twee verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau in Rotterdam voor verhoor. Verder zijn er huiszoekingen geweest in een woning en drie bedrijfspanden in Wassenaar, Rotterdam en Valkenswaard. ‘’Er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, contant geld en telefoons”, vertelt de FIOD.

Het Functioneel Parket neemt nu verder de leiding in het onderzoek.

 

Lees het hele artikel verder op AD.nl

Door ‘frauduleuze constructie’ liep Nederlandse Staat mogelijk 1,6 miljoen euro mis : twee verdachten vast

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn