220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Spint de traditionele tabakszaak garen bij de anti-rookmaatregelen van de overheid?

Natuurlijk, het streven van een meerderheid van de Tweede Kamer om een algeheel verbod op de verkoop van tabak in Nederlandse supermarkten en tankstations van de grond te krijgen, is bedoeld om het roken tegen te gaan. Maar het onbedoelde neveneffect zou zo maar eens kunnen zijn dat de traditionele ‘sigarenboer’ er baat bij heeft.

Dat is de teneur van een artikel dat deze week verscheen in het AD en een aantal met deze krant verbonden regionale kranten, waaronder het Brabants Dagblad. In plaats van bij de super of bij het tankstation moet je straks voor je pakje shag of doosje sigaren gewoon weer bij de gespecialiseerde winkel zijn, is de hoop die uit het artikel spreekt.

Een voorbeeld van zo’n sigarenzaak van de oude stempel is Voets in Boxtel. De tabakszaak is sinds 1937 te vinden in het centrum van de Brabantse gemeente. De opa en oma van de huidige eigenaar begonnen de winkel in de tijd dat de dokter zijn patiënten vrolijk aanried om te gaan roken. Dat zou immers goed zijn voor de zenuwen. Maar inmiddels is de gespecialiseerde handel naar de achtergrond gedrongen en hebben tankstations en supermarkten het voor het zeggen als het om de verkoop van sigaretten en sigaren gaat.

De eigenaren van Voets – inmiddels staat de derde generatie aan het roer in Boxtel – hebben in de loop der jaren leren leven met de beperkingen die hun handel kreeg opgelegd. En ze vrezen dat hun ellende nog lang niet voorbij is. Toch maken ze zich op dit moment geen zorgen, al geven ze in het artikel aan er wel een beetje klaar mee te zijn. ,,,Je wordt er een beetje immuun voor. Ben je net gewend aan nieuwe regels, wordt het wéér anders. Er is nooit duidelijkheid. We zien het wel als het zo weit is.”

 

Meer bij het Brabants Dagblad:

 

Geen tabak meer bij de super, maakt de sigarenzaak een comeback?

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn