220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Spaanse tabaksregio dreigt economisch ten onder te gaan door landbouwbeleid EU

Tabakstelers in Extremadura, de Spaanse autonome regio die grenst aan Portugal, vrezen dat nieuwe onderdelen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie zorgen voor een groot verlies aan banen en de lokale economie kapot maken. De grond van nieuwe hervormingen moet de regio de tabaksproductie terugschroeven.

Daarnaast verliest de regio de helft van de 500 miljoen euro aan EU-steun die ze jaarlijks ontvangt. Daarover schrijft de Spaanse krant El Diario. De tabaksboeren moeten ongeveer 14 miljoen euro inleveren.

Extremadura is de op twee na grootste tabaksproducerende regio van Europa. De landbouwsubsidies die ze ontvangt uit Brussel heeft er tot nu toe voor gezorgd dat de economie goed draaide. In tegenstelling tot in andere delen van Spanje kon zo de leegloop van het platteland worden voorkomen.

In Extremadura zijn duizenden mensen direct en indirect afhankelijk van de tabaksproductie, aldus El Diario. Jaarlijks wordt er 29 miljoen ton geproduceerd. Die ontwikkeling komt ernstig onder druk te staan, nu Brussel enorme bezuinigingen wil doorvoeren. Boeren vrezen dat zij door het verlies aan subsidies niet uit de kosten komen, waardoor het geen zin heeft om te oogsten. De verloren gegane EU-steun kan immers niet worden terugverdiend met hogere prijzen.

 

Meer bij El Diario:

 

El Edén extremeño, amenazado por los recortes de Bruselas al cultivo de tabaco

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn