220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Spaanse politie stuit bij toeval op internationaal netwerk van sigarettensmokkelaars

De Spaanse nationale politie heeft twee grote criminele organisaties ontmanteld die zich bezighielden met tabakssmokkel in Malaga, Sevilla, Cordoba, Valencia en Madrid. Tot nu toe zijn 24 mensen aangehouden. Bij de actie is in totaal 15.737 kilo tabak in beslag genomen, meldt La Vanguardia, een van de belangrijkste en oudste kranten van Spanje. De in beslag genomen tabak had een aarde van 2.717.348 euro, aldus de krant.

Het gaat volgens de krant om een grote, gecoördineerde actie die in juli 2019 begon toen agenten een bestelwagen terugvonden die was opgegeven als gestolen. Bij inspectie van het voertuig bleek dat het plastic vaten als vervoerde, waaraan etiketten waren bevestigd die aangaven dat er chloor voor zwembaden inzat. Omdat in de laadruimte van het busje een sterke tabaksgeur hing, inspecteerden ze de binnenkant van de vaten. Daaruit bleek dat ze in werkelijkheid geen tabak bevatten, maar verzegelde zakken die waren bestemd voor de illegale markt.

Het onderzoek maakte de identificatie mogelijk van verschillende mensen die onderdeel vormden van een in Sevilla gevestigde criminele organisatie die zich toelegt op smokkel en illegale distributie van tabak. Rechercheurs slaagden erin een groot aantal zendingen onderscheppen. Daaruit kon worden afgeleid dat de organisatie landelijk actief was, aldus La Vanguardia.

De illegale tabak werd betrokken van organisaties in Bulgarije en Italië, landen die bekendstaan vanwege hun aandeel in de internationale tabakshandel.

 

Meer bij La Vanguardia:

 

Más de 20 detenidos tras intervenirse 15,7 toneladas de tabaco ilegal por valor de más de 2,7 millones

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn