220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Smokkel langs Afrikaanse oostkust levert veel problemen op

Illegale handel langs de Afrikaanse oostkust levert veel problemen op, schrijft The African Executive. De krant verbaast zich erover hoe het enorme aanbod aan producten via handelsroutes het land binnenkomt. Dit kan gebeuren door het grote aantal routes, de vele manieren van smokkelen en corrupte ambtenaren en beveiligers. Er zijn initiatieven om het probleem aan te pakken, maar het blijft een enorme en complexe uitdaging.

Onder de goederen waarvan bekend is dat ze in de oostelijke en zuidelijke Afrikaanse kuststreek worden verhandeld, zijn producten van bedreigde diersoorten, vuurwapens, verdovende middelen (heroïne, methamfetamine, cocaïne en methaqualon), tabak, namaakproducten, mineralen, illegaal gekapt hout, alcohol, suiker en mensen. Van illegale handelaren die in een bepaald gebied actief zijn, kan worden aangenomen dat ze bereid zijn hun netwerken te gebruiken om andere soorten illegale goederen te vervoeren.

De drugshandel is redelijk goed gedocumenteerd, maar stuit op hetzelfde probleem als alle illegale handel. Omdat het overal illegaal is, zijn er geen officiële cijfers en zijn de gegevens gebaseerd op succesvolle onderscheppingen door de autoriteiten. Gerapporteerde illegale handel kan in sommige gevallen meer een weerspiegeling zijn van de zorgvuldigheid van de handhavingsautoriteiten (en het belang van onderzoekers) dan van enige realiteit ter plaatse.

Illegale handel is allesbehalve een uniek Afrikaans fenomeen. De US Helsinki Commission hoorde in 2017 dat 40 procent van de sigaretten die in Marseille worden verkocht illegaal zijn en dat Frankrijk kan worden beschouwd als de ‘smokkelhoofdstad van Europa’. Illegale handel maakt deel uit van een vicieuze cirkel waarin economische ontwikkeling wordt ondermijnd door misbruik van middelen.

 

Lees het hele artikel op Africanexecutive.com

Illicit Trade Patterns in East and Southern Africa

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn