220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Sigarettensmokkelaars steeds vindingrijker: Ierse douane heeft het nakijken

Ierse autoriteiten die zich bezighouden met het tegengaan van de illegale tabakshandel kampen met een nieuwe tegenvaller. Tabakssmokkelaars maken gebruik van nieuwe, geavanceerde methoden om hun illegale praktijken te verhullen. Het aantal inbeslagnames van illegale tabak is daardoor vorig jaar met 75 procent gedaald ten opzichte van 2018, bericht The Irish Times.

Smokkelaars worden vindingrijker en maken in toenemende mate gebruik van gecompliceerde technieken die ook worden gebruikt in de georganiseerde drugshandel. Illegale ladingen kunnen daardoor moeilijker worden gedetecteerd. Het directe gevolg is dat de hoeveelheid sigaretten die door de autoriteiten wordt onderschept sterk achterblijft bij de verwachtingen. In 2019 werd voor 10,5 miljoen euro aan illegale sigaretten in beslag genomen. In het ‘topjaar’ 2018, toen een grote illegale sigarettenfabriek werd ontmanteld, was dat 42,2 miljoen euro.

Maar zelf als je de cijfers uit 2019 vergelijkt met die uit 2016 en 2017 is de hoeveelheid in beslag genomen sigaretten ruim de helft minder.

De gesmokkelde sigaretten worden verplaats in speciale containers die normaal gesproken gebruikt worden voor drugstransporten, legt een woordvoerder van de Ierse Belastingdienst in het artikel uit. Ook het feit dat tabaksproducten met kleinere hoeveelheden tegelijk het land binnenkomen, in plaats van met hele containerladingen resulteert in een geringere opsporing.

De verschuiving van grote partijen sigaretten naar kleinere gaat gepaard met het feit dat smokkelaars steeds vindingrijker worden. Zo hebben douanebeambten in 2019 tot twee keer toe een lading sigaretten in beslag genomen die verstopt zat in uitgeholde houten planken.

 

Meer bij The Irish Times:

 

Tobacco seizures down by 75% as smugglers use ‘sophisticated concealments’

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn