220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Sigarettensmokkelaars na einde verkoopverbod Zuid-Afrika machtiger dan ooit

Vijf maanden lang was de handel in sigaretten in Zuid-Afrika verboden, als onderdeel van de maatregelen in de strijd tegen covid-19. Het leidde tot een enorme groei van de zwarte markt, waar georganiseerde bendes hun kans schoonzagen. Volgens een onderzoek van Universiteit van Kaapstad betrok in de tijd dat het verkoopverbod van kracht was, 93 procent van de rokers zijn sigaretten op de zwarte markt. Nu de verkoop weer is toegestaan, vrezen tabaksproducenten dat de illegale handel allerminst ten einde is, meldt Associated Press.

Volgens een woordvoerder van British American Tobacco (goed voor maar liefst 78 procent legaal marktaandeel in Zuid-Afrika), heeft het land te kampen met een illegale markt voor tabak die groter is dan in welk land dan ook. Japan Tobacco International, een andere grote producent, is volgens AP inmiddels gestopt met de productie in Zuid-Afrika. De reden daarvoor is dat bijna niet op te werken is tegen de illegale handel, zo geeft een woordvoerder aan.

Veel van de illegale sigaretten die in Zuid-Afrika worden verkocht, worden het land binnengesmokkeld via Zimbabwe. In dit buurland van Zuid-Afrika wordt op grote schaal tabak verbouwd. Daarnaast worden er sigaretten geproduceerd.

 

Meer bij Associated Press:

 

South Africa ends ban on cigarettes, but smuggling may stay

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn