220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Sigarettenfabrieken goed voor 180.000 pakjes per dag ontmanteld in Noord-Spanje

De Spaanse nationale politie en ambtenaren van de douane hebben negen personen aangehouden op verdenking van productie van en handel in illegale tabak. De leider van de bende heeft de Bulgaarse nationaliteit. De overige acht zijn afkomstig uit Oekraïne.

In de Noord-Spaanse stad Valladolid (Castillië en Leén) ontmantelde het onderzoeksteam twee illegale fabrieken waar tabak en waterpijptabak werden geproduceerd, aldus berichten in diverse Spaanse media, waaronder de Diario de León en La Razón.

Het onderzoek, dat zich voltrok onder de codenaam Phoenix, begon vorig jaar, nadat de Bulgaarse autoriteiten hun Spaanse collega’s hadden getipt over een Bulgaar die op het punt stond om in Spanje aan de slag te gaan als leidinggevende in een clandestiene tabaksfabriek.

De omvang van de ontmantelde fabrieken was enorm. Gezamenlijk beschikten ze over een capaciteit die voldoende was om 180.000 verpakkingen per dag te produceren, wat neerkomt op een waarde van omstreeks 800.000 euro. Aangenomen wordt dat de tabak bestemd was voor zowel de Spaanse markt als voor Groot-Brittannië.

Om te voorkomen dat ze zouden worden ontdekt hadden de illegale arbeiders – die in Spanje verbleven op basis van een toeristenvisum dat drie maanden geldig was – hun mobiele telefoons moeten inleveren. Tijdens de doorzoekingen kwamen ze boven water. Ze waren verpakt in aluminiumfolie en stonden in de ‘vliegtuigstand’. Overigens is uit het onderzoek gebleken dat de arbeiders goed werden betaald.

 

Meer bij Diario de León:

 

Desmantelan una fábrica de tabaco con trabajadores a destajo y grandes sueldos

 

 

Ook voor La Razón is de ontmanteling groot nieuws:

Desmantelan dos fábricas ilegales de tabaco con nueve detenidos en Valladolid

 

Foto: Policia Nacional

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn