220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Shag en sigaretten nieuwe vakantiesouvenir

Vanaf 1 juli is het verkopen van sigaretten in alle supermarkten verboden. Daardoor is het aantal verkooppunten met bijna 60% gedaald. Rokers moeten vanaf dan naar de tabaks- en gemakswinkel of speciaalzaak. Tabaksfabrikanten vermoeden dat mensen tijdens hun vakantie massaal sigaretten en shag inslaan om die vervolgens mee naar huis te nemen.

Inmiddels is het bij velen bekend dat tabak in het buitenland goedkoper is dan in Nederland. Soms liggen de prijzen zoals in Duitsland en Luxemburg, meer dan de helft lager dan in Nederland. Mocht je verder gaan, kost een pakje in Portugal € 5,10 en in Polen € 3,40. Daar staat Nederland dan tegenover met € 11.10. De Vereniging van Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) heeft het al een langere tijd over te hoge tabaksprijzen en wijst vaak naar ongewenste consequenties. 

Steeds vaker wordt tabak gezien als een populair vakantiesouvenir, zegt de VSK. De VSK heeft het Vakcentrum als belangenbehartiger van zelfstandige supermarktondernemers op dit gebied als een belangrijke medestander. Door het verbod op de verkoop van tabak, vreest het Vakcentrum dat in voornamelijk kleinere dorpen de supermarkten zullen verdwijnen. Dat heeft voor de leefbaarheid in zulke plaatsen zeer nadelige gevolgen.

“We zien een toenemende trend, waarbij mensen grote hoeveelheden sigaretten meenemen uit het buitenland. Nu de prijzen in Nederland zo hoog zijn, organiseren sommigen zelfs speciale trips om voor de hele buurt tabak in te kopen,” zegt directeur Jan Hein Sträter van VSK. “We zien dat dit steeds meer een gewoonte wordt.”

Het doel van de overheid is met de tabaksverhoging om mensen te laten stoppen met roken. Maar door de flinke prijsstijging neemt de (illegale) import sterk toe. Van alle sigaretten in Nederland wordt nu al 25% in het buitenland gekocht, volgens onderzoek van het RIVM en de douane. Het percentage ligt bij shag nog een stuk hoger. Jaarlijks kost dit de schatkist ongeveer € 1,5 miljard.

Een flinke daling in tabaksverkoop zal niet alleen tabakswinkels raken, maar draagt ook bij aan het toenemen van de illegale handel.  Sträter: “We doen al jaren onderzoek naar de gevolgen van prijsstijgingen van tabak. Binnenkort zullen de effecten van het supermarktverbod zichtbaar worden. De sluiting van verkooppunten en de gestegen accijnzen zullen zeker gevolgen hebben voor de import van sigaretten en shag. Eerdere onderzoeken van onder meer het RIVM en de douane toonden al aan dat steeds meer pakjes met buitenlandse herkomst in Nederland opduiken.”

De VSK betwijfelt of rokers deze zomer allemaal zullen stoppen. “We roepen al jaren om internationale afstemming van het tabaksbeleid,” zegt Sträter. “Ook het RIVM pleit hiervoor. Wanneer gaat dit eindelijk gebeuren? De overheid moet de accijnshoogte afstemmen met overheden in buurlanden om te voorkomen dat mensen massaal hun toevlucht nemen tot de goedkopere alternatieven.”

Lees het hele artikel verder op foodpersonality.nl

VSK: rookwaren worden populair vakantiesouvenir

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn