220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Rookvrij’ Groningen staat kritisch tegenover anti-rookbeleid Den Haag

De Duitse televisieomroep ARD is deze week op bezoek geweest in Groningen, de stad die de ambitie heeft om de eerste Nederlandse stad te worden met rookvrije ruimtes in de publieke ruimte. Het leidt tot amusante constateringen van verslaggeefster Katharina von Tschurtschenthaler, die diverse keren aanstipt dat ze zelf een verwoed rookster is.

‘Als we in Nederland niet meer kunnen roken en drinken, dan gaat het niet goed daar in Den Haag. Dan krijgen ze hoofdpijn: hoe krijgen we straks ons geld weer binnen’, zegt een wat oudere heer in een rolstoel die overduidelijk levensvreugde beleeft aan het roken van een sigaret.

Volgens een medewerker van de sigarettenfabriek even verderop – hij heeft een sigaret tussen zijn vingers geklemd – is alles erop gericht om de niet-roker tevreden te stellen. Hij wijst erop dat nog altijd 23 procent van de Groningse bevolking graag een sigaretje rookt.

Zelfs op het Groningse stadhuis kijken ze overigens met gemengde gevoelens naar het beleid van de Nederlandse regering. ‘Ik droom van een samenleving waarin kinderen niet in aanraking komen met roken’, zegt wethouder Matthias Gijsbertsen. Hij voegt er aan toe dat ook de tabaksindustrie er alles aan doet om dat te bewerkstelligen.

Meer bij de ARD:

MOMA-Reporter: Groningen will rauchfrei werden

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn