220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Rookverbod mede oorzaak van duizenden bedrijfssluitingen in Belgische horecasector

Het rookverbod dat tien jaar geleden in België van kracht geworden is, heeft funest uitgepakt voor een groot deel van de horeca. Het weren van rokers heeft mogelijk de doorslag gegeven bij een aantal bedrijfssluitingen en faillissementen in de branche. Daarover bericht de Waalse omroep RTBF op basis van gegeven van het Belgische Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het bureau berekende dat België zo’n 20 procent minder bistro’s heeft dan in 2009 toen het rookverbod van kracht werd. De Belgische variant op het Nederlandse Koninklijke Horeca Nederland, die de belangen van kleine en middelgrote horecazaken behartigt, waarschuwde in 2009 dat een massale bedrijfssluiting het gevolg zou zijn en blijkt nu gelijk te hebben gekregen.

Het gaat volgens het Belgische statistiekbureau om tussen de 3000 en 4000 bedrijfssluitingen. Volgens Yves Colette, voorzitter van de Waalse horeca-federatie is de forse daling van het aantal restaurants wellicht niet in zijn geheel veroorzaakt door het rookverbod, maar het het verbod om binnen te roken de branche wel een forse duw gegeven. Tegenover de RTBF zet ze uiteen dat er sprake is van een kettingreactie: rokers zijn de straat op gestuurd en zorgen zo voor geluidsoverlast en andere vormen van hinder voor de buren. Nu staan sommige gemeentes op het punt om uit ecologisch oogpunt kachels van de terrassen te weren, zodat rokers als het koud is nergens meer heen kunnen. Het gevolg is dat mensen in toenemende mate thuisblijven, wat leidt tot faillissementen én een gebrek aan interesse om het beroep van horeca-ondernemer te willen uitoefenen, aldus Colette.

Meer bij de RTBF:

L’interdiction du tabac en partie responsable de la fermeture de certains bistrots

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn