220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Ritje naar Luxemburg loont de moeite

De prijzen in Nederland zijn fors gestegen als gevolg van de inflatie. Een groot deel van de bevolking kan zijn kosten niet meer betalen. Dit is de reden voor Aïshah uit Duiven om naar Luxemburg te gaan om sigaretten, shag en koffiepads te kopen. Dat scheelt veel geld.

“Het is daar ongelofelijk veel goedkoper”, zegt Aïshah. “Hier betaal je voor een emmer van 235 gram shag € 59. Daar betaal je voor 500 gram hetzelfde bedrag.” Dat scheelt veel geld als je veel rookt. “Ik ben nu zo’n € 125 per maand kwijt aan shag en filterhulzen; dat wordt tientallen euro’s goedkoper.”

De reis naar Luxemburg van ongeveer 400 kilometer heen en terug moet natuurlijk ook betaald worden. Aïshah heeft een oproep gedaan in haar buurtapp om te kijken wie wilden aanhaken. Bijna 20 rokers haakten aan en zij verdeelde de reiskosten onder elkaar. “En in Luxemburg is het ook nog eens goedkoper tanken”, zegt Aïshah.

Per persoon mag je één kg shag en drie sloffen meenemen, heel veel inslaan voor de buurt kan dan ook niet. Aïshah: “Maar koffiepads mogen wel onbeperkt, dat scheelt ook veel geld. Hier betaal ik € 5 voor zestien pads van mijn favoriete koffie; daar nog geen € 2 voor achttien pads”

Stoppen met roken is de goedkoopste optie. Geen van de dames is dat tot nu toe nog gelukt. “Ik ben er wel paar keer voor zes weken vanaf geweest”, vertelt Ingrid, die ook mee gaat naar Luxemburg. “Maar door stress en eenzaamheid begin ik dan toch weer.”

Aïshah vertelt dat ze hulp nodig heeft, maar in Nederland is dat niet mogelijk. “Je hebt afkickklinieken voor alcohol en drugs, maar niet voor rokers.” Er is wel een steungroep in Nijmegen.

 

Lees het hele artikel op nos.nl

Deze rokers rijden naar Luxemburg om goedkoop uit te zijn

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn