In België is veel te doen over een gigantische zwendel met namaaksigaretten, waarbij zowel een afvalverwerkingsbedrijf als de Belgische douane een dubieuze rol spelen. De zaak zou eigenlijk deze week dienen voor de rechtbank in Ieper (West-Vlaanderen), maar is onder meer vanwege de complexiteit van het dossier uitgesteld tot 11 mei. Daarnaast klaagt een van de advocaten dat er te veel details zijn gelekt naar de pers, waardoor zijn cliënten volgens hem feitelijk al veroordeeld zijn, zonder dat zij zich hebben kunnen verweren, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
De zaak draait om de directeur van een afvalverwerkingsbedrijf uit Wervik, een gemeente vlak bij de Franse grens. De man staat samen met zijn echtgenote en vijf anderen terecht op verdenking van verduistering van 2,5 miljoen namaaksigaretten. Het verwerkingsbedrijf had die in opdracht van de douane vernietigen, maar dat gebeurde niet, aldus Het Laatste Nieuws.
De directeur liep tegen de lamp toen hij bij een verkeerscontrole werd aangehouden met een lading sigaretten die volgens de documenten al lang en breed vernietigd waren. De directeur spreekt van een misverstand, maar zijn vrouw heeft de fraude bekend en zelfs degene aangewezen die de sigaretten afnam. Het betreft een Nederlander die om 4 uur ’s ochtends de gsm van de vrouw liet rinkelen, ten teken dat het hek diende te worden geopend. De Nederlander ontkent, maar onderzoek van zijn gsm heeft aan het licht gebracht dat de man wel degelijk rond het genoemde tijdstip in de buurt van het bedrijf geweest is.
Meer bij Het Laatste Nieuws:
Proces tegen douanier en afvalverwerkers wegens ‘gigantische zwendel’: miljoenen namaaksigaretten waren vernietigd. Of toch op papier…