Het anti-rookbeleid in Nederland is doorgeslagen. Dat stelt de psychiater en publicist Bram Bakker in een bijdrage op Joop.nl, de opiniewebsite van BNN/VARA. Het grootste bewaar van Bakker is de willekeur ervan: de prijs van een krat bier is de afgelopen decennia nauwelijks gestegen, stelt hij. ,,Alcoholverslaving is een probleem dat minstens zo groot is als nicotineverslaving, maar daar doen we helemaal niets met de accijnzen. Nog altijd kun je iedere week bij iedere supermarkt een krat bier kopen voor tien euro, en je hoort er niemand over.”
Zelfs het handhaven van de leeftijdsgrens van 18 jaar lukt niet bij het tegengaan van het alcoholprobleem, concludeert de psychiater, eenvoudigweg omdat er onvoldoende prioriteit aan wordt gegeven. ,,De kosten van vermijdbare ziekten als kapotte levers en het syndroom van Korsakov zijn immens, maar onderwerp van politiek beleid? Rijden onder invloed veroorzaakt veel meer ellende dan te hard rijden op de snelweg, en waar zetten we op in? Nog meer snelheidscontroles…”
Het valt Bakker op dat ‘rokers inmiddels tot een soort paria’s (worden) gemaakt’, want op steeds meer plekken is roken verboden. Eigenlijk zou de overheid het beleid moeten omdraaien, vindt hij. ,,Als je mensen helpt om de uitdagingen van het leven zonder sigaret tegemoet te treden, zal er – zonder nog meer regels en verboden – automatisch minder gerookt gaan worden.”
Meer bij Joop.nl:
Het doorgeslagen anti-rookbeleid