220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Prijzen verschillen steeds meer in buurlanden

Elke dag stijgen de prijzen en ook in onze buurlanden. Mensen die dicht bij de grens wonen, weten dat een ritje naar Duitsland veel kan schelen. Maar de vraag is of dat nog steeds zo is met de huidige benzineprijzen.

In het Duitse grensplaatje Bunde staan lange rijen met auto’s met Nederlandse kentekens. Hier is benzine € 2,08 en benzine is in Nederland nergens meer voor dat bedrag te krijgen. Maar ook in Duitsland schrik je van de prijzen.

Hettie de Vries uit Oswold staat in de rij voor het tankstation te wachten ‘’Ik zag het staan en dacht: zo!’’. Hettie tankt en doet haar boodschappen vaak in Bunde. ‘’Op deze manier kan het ook al niet meer uit om hiernaartoe te rijden. Eerder scheelde het soms wel 40 of 50 cent per liter.”

Tanken en boodschappen halen in Duitsland doen Nederlanders uit de grensstreken al jaren. Maar de vraag is of de aantrekkelijkheid van de buurlanden toeneemt door de prijsstijging die versneld wordt door de oorlog in Oekraïne. Dagblad van het Noorden heeft een aantal Nederlanders gesproken waarom zij nou precies de grens over gaan.

Karel Hesselink uit Winschotem komt voor alcohol en tabak. ‘’Een groot pak shag kost in Nederland  15 euro, hier betaal ik € 6,75.” Ondanks dat het dure kilometers zijn, haalt Louis Huizenga uit Groningen toch een keer in de twee weken een aantal dozen wijn. Voor tabak komen zelfs Nederlanders uit Friesland.

Meer Nederlanders zullen echt op de centen moeten letten nu de koopkracht snel naar beneden gaat. In Duitsland tabak en een fles wijn halen scheelt veel, de verschillen zijn wat kleiner bij andere boodschappen. In Duitsland is de brandstof goedkoper dan in Nederland door hogere accijnzen die door ons land worden geheven.

Lees het hele artikel verder op Telegraaf.nl (alleen voor abonnees)

Tanken en boodschappen doen in Duitsland: ’Pak shag kost in Nederland 15 euro, hier 6,75’

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn