220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Peukenbelasting zal niet leiden tot minder zwerfpeuken

Elk jaar belanden er miljarden sigarettenpeuken op straat, met vervuiling van straatbeeld en milieu als resultaat. Zwerfpeuken leiden tot onnodige reinigingskosten. Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% van de rokers weleens een peuk op de grond gooit, hoewel 80% van de rokers peuken als afval ziet.

DOOR: Jan Hein Sträter, directeur Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten

De oplossing voor dit probleem ligt primair in de handen van de consument: hij of zij bepaalt of een sigarettenpeuk in een asbak terechtkomt, of als zwerfpeuk op straat belandt. Om zwerfpeuken effectief aan te pakken, is gedragsverandering noodzakelijk. Het is dan ook hoogst opmerkelijk dat de opstellers bij de presentatie van de Transitieagenda Circulaire Economie onlangs bepleitten om de invoering van producentenverantwoordelijkheid voor zwerfpeuken te verkennen.

Een peukenbelasting zal niet leiden tot minder zwerfpeuken. Zo’n belasting gaat onverantwoord consumentengedrag niet tegen, maar maakt het product alleen duurder. De prijs van sigaretten bestaat voor driekwart uit accijns en btw. Met een aparte peukenbelasting wordt het voor criminelen die sigaretten namaken en smokkelen nog aantrekkelijker om illegale sigaretten te verkopen – met verlies van accijnsinkomsten en banen tot gevolg.

Tabaksfabrikanten hebben de afgelopen jaren met verschillende projecten vrijwillig bijgedragen aan de aanpak van zwerfpeuken. Door rokers op een positieve wijze attent te maken op de rol die zij hebben om zwerfpeuken te voorkomen, is het aantal zwerfpeuken in verschillende winkelgebieden en op stranden en festivals sterk gedaald. Laten we ons oriënteren op zulke maatregelen, die bewezen effectief zijn.


Bovenstaand artikel verscheen als ingezonden brief in het Financieele Dagblad dd 22 januari 2017

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn