220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Peperduur Australisch pakje sigaretten werkt mensenhandel in de hand’

Het steeds maar weer verhogen van de belasting op een pakje sigaretten, met als doel rokers te ontmoedigen, werkt contraproductief. De hele wereldgeschiedenis staat bol van de voorbeelden die bewijzen dat maatregelen die overheden nemen om zaken te reguleren in veel gevallen werken. Sommige maatregelen zijn zelfs van grote invloed geweest op de internationale ontwikkelingen, aldus David Leyonhjelm, een voormalige parlementariër voor de Liberale Democraten in een beschouwing in de Australische editie van The Spectator.

Leyonhjelm wijst erop dat hardhandige pogingen van de Britten om te voorkomen dat Amerikaanse koloniën handel zouden blijven drijven met Spanje in de achttiende het verlangen naar onafhankelijkheid heeft aangewakkerd. De inspanningen van diezelfde Britten om in de eerste helft van de eeuw daarna de opiumsmokkel te stoppen. hebben geleid tot de Opiumoorlogen. En het verbod op alcohol in de jaren twintig van de vorige eeuw heeft geleid tot de opkomst van de georganiseerde criminaliteit, net als wetgeving die het gebruik van recreatieve drugs aan banden moest leggen.

Gelet op dit alles zou je mogen verwachten dat de Australische overheid er wel voor waakt om smokkelaars met nieuwe maatregelen een gouden verdienmodel te bezorgen, aldus de politicus. Het tegendeel is waar: door het voeren van een onvoldoende doordacht accijnsbeleid kampt Australië nu met een grote en nog steeds groeiende markt voor illegale sigaretten.

Sinds 1992 hebben opeenvolgende belastingmaatregelen ervoor gezorgd dat een pakje sigaretten nergens duurder is dan in Australië: één enkele legale sigaret kost er zo’n 1,2 dollar (72 eurocent). De Australische overheid haalt er jaarlijks 18 miljard dollar mee op.

Veel mensen beschouwen het smokkelen van sigaretten – in feite een vorm van belastingontwijking – nauwelijks als een ernstig misdrijf, aldus de auteur. ,,Het echte probleem is dat de mensen die tabak smokkelen, ook andere dingen smokkelen. Het zijn georganiseerde, geavanceerde, gevaarlijke criminelen. De winst uit tabakssmokkel financiert deze andere activiteiten, waaronder mensenhandel. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontzeggen mensenhandelaars bijna 25 miljoen mensen hun fundamentele recht op vrijheid, waardoor ze gedwongen worden tot slaaf te leven en te zwoegen voor de winst van hun uitbuiters.”

 

Meer bij The Specator:

 

Ciggie smugglers making a killing; the insane taxes on tobacco products are counter-productive

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn