220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Organisaties als Hezbollah en Al-Qaeda varen wel bij illegale sigarettenhandel’

De illegale sigarettenhandel is een veel groter probleem dan menigeen bevroedt. Terroristische organisaties als Hezbollah en Al-Qaeda profiteren in hoge mate van de opbrengsten van de illegale handel. Dat schrijft de Engelstalige Filipijnse krant The Philippine Star in een uitvoerig artikel waarin verbanden tussen de smokkel van sigaretten en andere vormen van criminaliteit en zelfs internationale politieke terreur de revue passeren.

Niet alleen de douane, ook de FBI en Interpol volgen de ontwikkelingen rond de handel in illegale sigaretten nauwlettend. The Philippine Star noemt enkele grote operaties met namen als Smoking Dragon (aan de oostkust van de VS) en Royal Charm (aan de westkust), waarbij de federale politie de afgelopen jaren ontdekte dat de smokkelaars gebruikmaakten van verschillende reguliere handelsroutes. Alleen al de afgelopen jaren zouden bij invallen voor zo’n 40 miljoen dollar aan illegale sigaretten in beslag genomen zijn.

In september 2013 nam ook de internationale politieorganisatie Interpol bijna een miljoen pakjes sigaretten in beslag. De sigaretten, verpakt in neutrale verpakkingen, maar van Vietnamese makelij, waren kennelijk bestemd voor de Ierse markt.

‘De wereldwijde handel in sigaretten is een probleem dat ons allemaal raakt, of we nu roker zijn of niet’, aldus de krant.

Lees meer bij The Philippine Star:

Cigarette smuggling & terrorism

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn