220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Opnieuw megavangst aan illegale sigaretten in Rotterdamse haven

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in de haven van Rotterdam ruim 11 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. De sigaretten zaten in een container en waren verstopt in dozen, meldt het Reformatorisch Dagblad op basis van berichtgeving dor het ANP. Volgens het bericht is bij de actie niemand aangehouden, maar houdt die FIOD er rekening mee dat dit nog wel gaat gebeuren.

De FIOD zelf schrijft in een persbericht dat er aanwijzingen dat de sigaretten voor de Nederlandse markt bestemd waren. Als deze sigaretten daadwerkelijk op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, zou daarmee een bedrag van circa drie miljoen euro aan accijns zijn ontdoken. Alle sigaretten zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd.

Het is voor de tweede keer in enkele weken tijd dat de opsporingsinstantie een grote voorraad sigaretten in beslag nemen in de Rotterdamse haven. In augustus onderschepte de FIOD er 9,5 miljoen sigaretten die bestemd waren om in Letland te worden afgezet.

De opsporing van illegale tabak is voor de FIOD een serieuze aangelegenheid. Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld, aldus de dienst. ,,Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.”

 

Zie ook het Reformatorisch Dagblad:

 

FIOD neemt 11 miljoen illegale sigaretten in beslag in Rotterdam

 

Foto: FIOD

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn