220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Waarom het verbod op mentholsigaretten ook alle niet-rokende burgers raakt

Het verbod op de productie en verkoop van mentholsigaretten die op 20 mei is ingegaan, treft niet alleen rokers die houden van een mentholsmaak, maar eigenlijk iedereen, aangezien het verbod neerkomt op een gevaarlijke vorm van overheidsbemoeienis. Dat stelt politiek redacteur Alexander Neubacher in een column in het Duitse weekblad Der Spiegel. Volwassenen moeten in zijn visie zelf kunnen uitmaken wat goed voor hen is en wat niet.

Volgens Neubacher overschrijden de ‘EU-gezondheidspolitici’ met het verbod een grens in de relatie tussen staat en burger. In zijn ogen is het te billijken als de overheid niet-rokers wil beschermen tegen schadelijke rook van anderen. Maar deze maatregel gaat een behoorlijke stap verder: hij is bedoeld om rokers tegen zichzelf te beschermen.

Er is niemand die betwist dat het wetenschappelijk vaststaat dat roken schadelijk is, aldus Neubacher. Zelfs tabaksproducenten delen die conclusie, stelt hij. ,,Maar ik vind dat het tot de vrijheid van volwassenen behoort om waarschuwingen in de wind te slaan. Zolang niemand wordt geschaad, heeft iedereen het recht zijn gezondheid te verpesten. Poging tot moord is strafbaar, poging tot zelfmoord niet. Vrijheid betekent dat je niet hoeft mee te werken aan het perfectioneren van de wereld.”

 

Meer bij Der Spiegel:

Die schwarze Pädagogik der Menschheitsverbesserer

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn