220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Waarom generieke verpakkingen voor sigaretten een slecht idee zijn

De introductie van neutrale verpakkingen voor sigaretten en andere tabaksproducten is een slecht idee. Tot die conclusie komt Ivo Vegter, columnist van het gezaghebbende Zuid-Afrikaanse nieuwsplatform Daily Maverick. In een uitvoerige analyse in de opiniesectie van de online krant beschrijft Vegter, specialist op het gebied van vrije marktwerking, hoe de Australische overheid de plank heeft misgeslagen door in 2012 een systeem van ‘plain packaging’ voor tabaksproducten in te voeren.

Neutrale verpakkingen als instrument om mensen het roken te ontmoedigen – in Nederland werd de maatregel vorig jaar november opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord – worden steeds opnieuw van stal gehaald door overheden, aldus Vegter. Maar in Australië heeft de maatregel nauwelijks iets uitgehaald. De cijfers laten sinds de invoering van de generieke verpakkingen echter nauwelijks een afname van het aantal rokers zien. Bewijzen dat ‘plain packaging’ op de langere duur effecten sorteert zijn er evenmin.

Wel vernietigt de maatregel volgens Vegter waardevolle merkwaarde en stelt hij consumenten bloot aan producten van lagere kwaliteit. Bovendien, aldus Vegter, stimuleren neutrale verpakkingen de zwarte markt voor nagemaakte en onbelaste tabak. Daarbij komt dat de maatregel ook een gevaarlijk precedent schept voor andere zogenaamd ongezonde producten, aldus de vrijemarktdenker.

Lees meer bij de Daily Maverick:

Plain packaging for cigarettes is a bad idea

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn