220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE: Uniforme regels op het gebied van vapen goed voor de volksgezondheid

Over de hele wereld stappen miljoenen rokers over op de e-sigaret en andere alternatieven voor roken. De ontwikkelingen gaan snel en bieden lokale autoriteiten volop mogelijkheden om de volksgezondheid op een positieve manier te beïnvloeden. Daarbij is het wel van belang dat goed wordt gekeken naar wie, welke op de markt brengt, want er zijn wereldwijd honderden partijen die zich met de ontwikkeling en verkoop van vaping-producten bezighouden. Dat stelt dr. Christopher Proctor, die als wetenschapper verbonden is aan Britisch American Tobacco, in een opinieartikel op het de Europese editie van het nieuwsplatform Politico.

Volgens Proctor maken in de Europese Unie inmiddels narschatting zo’n zes miljoen mensen gebruik van de e-sigaret. Als deze mensen kunnen kiezen uit honderden systemen en producten. Met zoveel variëteiten is het voor de doorsnee consument lastig om erop te kunnen vertrouwen dat de vaping-producten waarvan hij gebruikt maakt betrouwbaar en veilig zijn, aldus Proctor.

Producenten die hun spullen in Europa op de markt brengen zijn verplicht zich te houden aan de Tobacco Products Directive (TPD), de Europese richtlijn die eisen stelt aan de maximale hoeveelheid nicotine en een maximum stelt aan de hoeveelheid vloeistof in een cartridge. Lidstaten mogen er verder van uitgaan dat er sprake is van hoogwaardig en veilig materiaal, aldus Proctor.

Niettemin is het volgens hem van het allergrootste belang de de regelgeving – in de EU, maar liefst wereldwijd – wordt gestandaardiseerd. Alleen dan verloopt de discussie zuiver en mag men er vanuit gaan dat de volksgezondheid erbij gebaat is, aldus Proctor.

 

Meer bij Politico:

 

Why harm reduction and product safety standards go hand in hand

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn