220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Misleidende informatie FDA over jongeren en vapen is levensgevaarlijk

Het vertrouwen van Amerikanen in nationale instellingen is op dit moment lager dan ooit. Als dat gebrek aan vertrouwen zich ook uitstrekt tot gezondheidsinstellingen zoals de Food and Drug Administration, kan dit dodelijke gevolgen hebben wanneer er echte noodsituaties zijn, zoals uitbraken van besmettelijke of door voedsel overgedragen ziekten. Dat schrijft Michelle Minton, die als deskundige is verbonden aan Competitive Enterprise Institute in Washington, D.C., een denktank die zich sterk maakt voor minder overheidsbemoeienis, vrije handel en individuele vrijheid van de mens in een opiniebijdrage in de Washington Examiner.

Ze reageert daarin op de stelling van de in april dit jaar afgetreden FDA-topman Scott Gottlieb dat vapen onder jongeren ‘epidemische vormen’ aanneemt. Een glasharde leugen, aldus Michelle Minton in haar reactie. Rokende jongeren blijven een punt van zorg, maar laten we eerlijk zijn over de omvang en de omvang van het probleem: er is geen epidemie van het roken van tieners. Het aantal jongeren dat rookt neemt ook in de Verenigde Staten sterk af, stelt ze. Het bevindt zich momenteel zelfs op een dieptepunt. ,,Uit een nationaal onderzoek bleek dat het gebruik van e-sigaretten het afgelopen jaar aanzienlijk is toegenomen. Maar roken en vapen zijn niet dezelfde producten en vormen evenmin dezelfde gezondheidsrisico’s. Helaas blijkt uit bewijs van de afgelopen twee jaar dat Gottlieb en de FDA de twee opzettelijk met elkaar in verband brengen, en dat is gevaarlijk.”

De poging van de FDA om het publiek te misleiden over e-sigaretten noemt Minon ‘schokkend roekeloos’. Het begon toen de FDA ervoor koos om e-sigaretten in dezelfde juridische categorie te stoppen als alle andere tabaksproducten. Hoewel e-sigaretten geen tabak bevatten, bevatten ze (soms) van tabak afgeleide nicotine, waardoor de FDA in 2016 e-sigaretten ten onrechte als tabaksproducten kon classificeren. Hoewel Gottlieb herhaaldelijk heeft erkend dat niet alle tabaksproducten even schadelijk zijn en dat er een ‘continuüm van risico’ bestaat, weerhield dit hem of zijn bureau niet van de angst van het publiek om te roken om paniek over e-sigaretten uit te lokken.”

Meer bij de Washington Examiner:

FDA can save lives by rejecting Scott Gottlieb’s bad recommendations

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn