Fijnproevers en levensgenieters hebben het in het huidige politieke klimaat niet gemakkelijk. De politiek zou zich eigenlijk bezig moeten houden met de grote problemen in Europa, maar ze geeft er de voorkeur aan zich te bemoeien met het privéleven van haar burgers: hoe en wat we eten, wanneer we slapen (en met wie) waar we roken en wanneer we mogen drinken. Dit alles leidt tot paternalistische maatregelen, die weinig meer met vrijheid hebben uit te staan.
Dat constateert Johannes Richardt, hoofdredacteur van het Duitse filosofische magazine Novo in een opiniebijdrage in de gezaghebbende Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung.
Wat bij dit alles nog het meest opvalt, aldus Richardt, is dat al het paternalisme wordt uitgedragen door mensen die zichzelf als vooruitstrevend beschouwen. ,,Maar in feite zijn de maatregelen het tegenovergestelde van progressief. Ze doen denken aan een conservatief-autoritair denken waarvan men dacht dat die al lang was overwonnen. ( ) Van de optimistische geest van de bevrijding van de jaren zestig is bijna niets meer over. Tegenwoordig heerst een cultuur van angst en wantrouwen, waarin te veel vrijheid als problematisch wordt beschouwd.”
Lees meer bij de Neue Zürcher Zeitung:
Harte Zeiten für Geniesser: Immer mehr private Freuden werden politisch reglementiert