220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Hoofdonderzoeker BAT: Legale markt gebaat bij strenge regels omtrent vapen

Als het grote aantal aan vapen gerelateerde ziektegevallen één ding aan het licht gebracht heeft, dan is het wel dat er stevige en effectieve regels nodig zijn die garanderen dat producten aan de hoogste standaarden voldoen. Dat betoogt Dr. Chris Proctor, hoofdonderzoeker Potentieel minder-risicovolle producten in dienst van tabaksfabrikant British American Tobacco, in een uitvoerig opinieartikel op Euronew.com, een Lyon gevestigd nieuwsplatform dat naar eigen zeggen het wereldnieuws beziet door een Europese bril.

Proctor pleit ervoor dat de branche waarin hij zelf werkzaam is wordt onderworpen aan de strengst denkbare regels, voor zover dat op dit moment nog niet het geval is. Volgens hem is er steeds sterker wordend bewijs dat relatief nieuwe producten als e-sigaretten minder risico’s inhouden voor de gezondheid dan traditionele sigaretten. Wie echter alle gevaar wil uitsluiten dient niet alleen niet te roken, maar ook alternatieven links te laten liggen, zegt hij.

Het antwoord kennende, vraagt de onderzoeker zich af hoe het kan dat zich aan deze kan van de oceaan tot dusverre niemand ten prooi is gevallen aan de ‘geheimzinnige’ longaandoening die in de VS inmiddels 49 mensenlevens heeft geëist. Dat is volgens hem des te meer opmerkelijk, gezien het feit dat in Europa enkele van de grootste vaping-markten ter wereld te vinden zijn, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Volgens Dr. Proctor is consumenteneducatie zeer belangrijk. Zo zouden rokers die overwegen over te schakelen op de e-sigaret moeten worden bijgebracht hoe ze betrouwbare vaping-producten kunnen herkennen, zodat ze zeker weten dat ze uitgebreid getest zijn.

 

Meer bij Euronews.com:

 

Turning up the heat on vaping regulations to address consumer concerns ǀ View

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn