220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Eventueel gewijzigd beleid rond vapen zet miljoenen Britse levensjaren op het spel

In het Verenigd Koninkrijk staat men in het algemeen positief ten opzichte van vapen. Maar deze liberale houding zou wel eens kunnen kantelen als gevolg van geluiden uit de VS, waar het gebruik van de e-sigaret in verband wordt gebracht met een ernstige longziekte die inmiddels al aan acht mensen het leven heeft gekost. Diverse landen staan nu op het punt de verkoop van de e-sigaret te verbieden dan wel sterk aan banden te leggen.

Gaat het in het Verenigd Koninkrijk – waar artsen en zelfs ziekenhuis vapen propageren – ook die kant op, dan doet dat meer kwaad dan goed, betoogt Mark Littlewood, directeur-generaal van het Institute of Economic Affairs (IEA), een neoliberale denktank in Londen in een opinieartikel in de Engelse krant The Times.

Volgens Littlewood telt het Verenigd Koninkrijk op dit moment meer dan drie miljoen gebruikers van e-sigaretten. Meer dan de helft van hen heeft het traditionele roken ingeruild voor vapen. De rest van hen combineert de e-sigaret met gewone sigaretten, waardoor de risico’s eveneens beperkt worden.

Zou het VK plotseling zijn beleid zou verschuiven, waardoor e-sigaretten minder gemakkelijk te verkrijgen zijn of minder aantrekkelijk worden gemaakt, dan zou dat dalende tabaksconsumptie weleens kunnen afremmen of zelfs omkeren, aldus Littlewood. Hij acht het zelfs niet uitgesloten dat bij een gewijzigd beleid miljoenen Britse levensjaren op het spel worden gezet.

 

Meer bij The Times:

 

Banning vaping may cause more damage to health than it prevents

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn