220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OPINIE Echte vrijheid omvat ook de vrijheid om ‘verkeerde’ keuzes te maken

,,Je mag op steeds minder plekken roken, je mag niet dragen wat je wilt (een boerka), je mag geen biertje op straat drinken en als je te lang in een groepje stilstaat, schieten de surveillancecamera’s aan, want stilstaan is verdacht: een mens moet drukdrukdruk zijn en altijd onderweg.”

In een scherpe column, waarin ze het anti-rookbeleid van staatssecretaris Paul Blokhuis en de zijnen op de hak neemt, haalt Volkskrant-columniste Marian Donner Barbara Ehrenreich aan, een Amerikaans journaliste en laureaat van de Erasmusprijs, die de strijd tegen roken kenschetst als een ‘oorlog tegen de lagere klassen’.

Maar volgens Barbara Ehrenreich, Amerikaans journalist en laureaat van de Erasmusprijs, gaat het verder dan dat. Zij noemt de strijd tegen roken een oorlog tegen de lagere klassen. ,,En ja, roken is ongezond, maar te hard werken voor te weinig geld om een te hoge huur te betalen is nog veel ongezonder. Wie zich echt zorgen maakt over de algemene gezondheid richt zich op de levensomstandigheden van mensen. En die ontneemt ze zeker niet hun momenten van ontsnapping.”

Meer bij De Volkskrant:

Ontneem de roker niet zijn moment van ontsnapping

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn