220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Oostenrijkse douane rolt grote internationale sigarettensmokkelbende op

De Oostenrijkse douane heeft in twee gehuurde pakhuizen in de plaats Bruck an der Leitha (Neder-Oostenrijk) 2,4 ton tabak in beslag genomen, alsmede enkele machines om tabak te verwerken. Dat melden tal van Oostenrijkse en Duitse media, waaronder de Wiener Zeitung en de Frankfurter Allgemeine.

Het is volgens de kranten voor de tweede keer in enkele maanden tijd dat de Oostenrijkse douane de internationale sigarettenmaffia een gevoelige tik heeft uitgedeeld. In november vorig jaar werd bij een inval in een bedrijfspand in Wenen een complete illegale sigarettenfabriek onklaar gemaakt. Daarbij werd 13 ton tabak gevonden.

De Oostenrijkse douane had de smokkelbende die actief was in Bruck an der Leitha al een lange tijd in het vizier: in september 2018 haalde de Franse douane een vrachtwagen uit de deelstaat Opper-Oostenrijk van de weg. Aan boord bevonden zich drie pallets met gesmokkelde sigaretten. Voor de douane in de Oostenrijkse stad Linz vormde deze vondst een reden om zelf een onderzoek te starten. Als snel kwam aan het licht dat een Hongaars bedrijf met een vestiging in Wenen al diverse keren een lading illegale sigaretten – volgens de vrachtpapieren ging het om koekjes – naar Groot-Brittannië had gesmokkeld. Volgens de Britse autoriteiten zijn via de Oostenrijkse route ten minste 21 miljoen sigaretten op de binnenlandse illegale markt terechtgekomen.

De ladingen werden verzonden via verschillende expediteurs, wat volgens het Oostenrijkse ministerie van Financiën het volgen aanzienlijk heeft bemoeilijkt. Het douaneonderzoek leidde uiteindelijk naar de pakhuizen in Bruck an der Leihe. De 2,4 ton illegale tabak die hier in beslag genomen werd, zou voldoende zijn geweest om 3 miljoen sigaretten te produceren, een hoeveelheid die neerkomt op 15.000 sloffen.

Tegen de twee personen op wie het recente Oostenrijkse onderzoek zich richt, is een financiële strafrechtelijke procedure gestart. Afgezien van de (nog niet op gang gekomen) productie in de twee pakhuizen worden zij ervan verdacht zeker 2,7 miljoen sigaretten vanuit Hongarije via Oostenrijk naar Groot-Brittannië te hebben vervoerd. De daaruit voortvloeiende fiscale schade zou zo’n 540.000 euro bedragen.

 

Meer bij de Wiener Zeitung en de Frankfurter Allgemeine:

 

Linzer Zoll hebt illegale Zigarettenproduktion aus  (Wiener Zeitung)

 

Wiener Kekse entpuppen sich als illegale Zigaretten (Frankfurter Allgemeine)

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn