220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Oost-Europese bendes verdienen goud geld aan EU-verbod op mentholsigaretten

De politiek mag dan denken dat met het Europees verbod van sigaretten met een muntsmaak een groot probleem is opgelost, maar dat blijkt geenszins het geval. Mentholsigaretten worden in landen buiten de EU nog altijd (legaal) geproduceerd. Via de georganiseerde misdaad belanden ze vervolgens op de Europese markt. Volgens de Britse krant The Daily Mirror is uit testaankopen gebleken dat winkeliers in het Verenigd Koninkrijk Oost-Europese merken als Fest, NZ, Minsk en Queen onder de toonbank verkopen. Alleen al de afgelopen maanden zijn miljoenen illegale sigaretten onderschept.

De mentholsigaretten die op grote schaal als ‘illicit whites’ Europa worden binnengesmokkeld, voldoen niet aan de Europese standaarden die tot voor kort van kracht waren: ze bevatten meer schadelijke chemische stoffen en kunnen bovendien brandgevaar opleveren, omdat ze geen vlamvertragende ring bevatten, die verhindert dat brand ontstaat wanneer sigaretten niet worden gedoofd. De kans is daardoor groter dat er brand ontstaat als bijvoorbeeld iemand met een illegale mentholsigaret op de bank in slaap valt.

In het VK wordt een pakje legaal geproduceerde illegale sigaretten (waarover dus geen belasting is afgedragen) onder de toonbank verkocht voor ongeveer 3,5 pond (3,84 euro). Datzelfde pakje sigaretten wordt in Wit-Rusland voor ongeveer 17 pence (0,19 cent) gemaakt.

Grensfunctionarissen in buurland Litouwen hebben volgens The Daily Mirror alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar negen miljoen mentholsigaretten in beslag genomen, die onderweg waren naar het VK. Ze worden doorgaans gesmokkeld in vrachtwagens die officieel onder andere hout en meubels bevatten.

Scotland Yard verwacht dat de georganiseerde misdaad de komende tijd alleen maar proberen om het EU-verbod op de productie en verkoop van sigaretten met een mentholsmaak verder uit te buiten. De meeste illegale sigaretten die in het VK terechtkomen, worden gemaakt in de enorme Neman-fabriek in Grodno, Wit-Rusland, aldus The Daily Mirror. Daar worden 20 miljard sigaretten per jaar geproduceerd.

 

Meer bij The Daily Mirror:

 

Gangs are making millions smuggling menthol cigarettes to beat an EU ban

 

 

 

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn