skip to Main Content

Waarom groeit de illegale tabakshandel zo hard?

In landen die een hoge accijns op tabaksproducten kennen (zoals bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) zijn over het algemeen meer illegale tabaksproducten in omloop. Hoe hoger de accijns en hoe hoger dus de prijs, hoe meer consumenten op zoek gaan naar goedkopere en soms illegale tabaksproducten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de handel in illegale tabak jaarlijks tussen de 35 en 40 miljard euro bedraagt. Dit bedrag verdwijnt in de zakken van criminele groeperingen die deze tabaksproducten produceren, smokkelen, distribueren en verkopen. Ondanks de enorme winsten die met illegale handel te verdienen zijn, is er een kleine kans dat daders tegen de lamp lopen. Daarom is illegale tabakshandel aantrekkelijk voor deze criminelen.

Waarom is dit belangrijk voor de leden van VSK?

De illegale handel ondermijnt de gereguleerde en legale tabaksmarkt. Bovendien missen overheden miljarden aan belastinginkomsten. De illegale producten zijn tevens van zeer slechte kwaliteit. De handel in illegale tabak financiert bovendien andere activiteiten van de meest gewelddadige georganiseerde criminele bendes en zelfs terroristische groeperingen.

(tekst loopt door onder de foto’s)

Wat maakt de handel in illegale tabaksproducten zo aantrekkelijk voor deze criminelen?

De straffen voor de verkoop van illegale tabaksproducten zijn vaak licht, vooral in vergelijking met andere illegale activiteiten. De kosten voor de productie van namaaksigaretten zijn daarnaast erg laag, vaak slechts een paar cent per stuk. Dit maakt ze ongelooflijk winstgevend voor criminelen, die natuurlijk ook geen belasting betalen. Een container met namaaksigaretten die Europa wordt binnengesmokkeld kan tussen de 3 en 4 miljoen euro opleveren.

Sigarettensmokkel is geen licht misdrijf. We hebben het hier over ernstige georganiseerde misdaad. We hebben het over bendes die op industriƫle schaal smokkelen. We hebben het over gevaarlijke criminelen die andere illegale activiteiten financieren met de inkomsten die ze verdienen aan sigarettensmokkel.

[Bron: Europese Commissie]

Illegale tabaksproducten zijn veel gemakkelijker te smokkelen dan bijvoorbeeld nagemaakte auto-onderdelen of designerkleding. Nu de Nederlandse overheid winkels verbiedt om tabak in het schap te tonen en deze slechts in standaardverpakkingen mogen worden verkocht, is het ook veel gemakkelijker om vervalsingen voor ‘echt’ door te laten gaan.

Back To Top
Zoeken