skip to Main Content

Waarom groeit de illegale tabakshandel zo hard?

De oorzaak van illegale tabakshandel heeft te maken met hoge accijns. In landen waar dit het geval is (zoals bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en het Vereningd Koninkrijk) worden vaak meer illegale tabaksproducten verspreid. Hoe hoger de accijns, hoe meer consumenten op zoek gaan naar goedkopere en soms illegale tabaksproducten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de handel in illegale tabak jaarlijks tussen de 35 en 40 miljard euro is. Dit bedrag verdwijnt in de zakken van criminele groeperingen die deze tabaksproducten produceren, smokkelen, verspreiden en verkopen. Er zijn enorme winsten te verdienen met illegale handel. Er een kleine kans dat daders tegen de lamp lopen en daarom is illegale tabakshandel aantrekkelijk voor deze criminelen.

Waarom is dit belangrijk voor de leden van VSK?

De illegale handel verzwakt de gereguleerde en legale tabaksmarkt. Zo missen overheden miljarden aan belastinginkomsten en zijn de illegale producten van zeer slechte kwaliteit. Ook financiert de handel in illegale tabak andere activiteiten van de meest gewelddadige georganiseerde criminele bendes en zelfs terroristische groeperingen.

(tekst loopt door onder de foto’s)

Wat maakt de handel in illegale tabaksproducten zo aantrekkelijk voor deze criminelen?

De oorzaak hiervan is dat de straffen voor de verkoop van illegale tabaksproducten vaak licht zijn, vooral in vergelijking met andere illegale activiteiten. De kosten voor de productie van namaaksigaretten zijn daarnaast erg laag: vaak een paar cent per stuk. Dit maakt deze namaaksigaretten heel erg winstgevend voor criminelen, die hierover helaas geen belasting betalen. Een container met namaaksigaretten die Europa wordt binnengesmokkeld kan tussen de 3 en 4 miljoen euro opleveren.

Sigarettensmokkel is geen licht misdrijf. We hebben het hier over ernstige georganiseerde misdaad. Het gaat over bendes die op industriƫle schaal smokkelen. Maar ook gevaarlijke criminelen die andere illegale activiteiten financieren met de inkomsten die ze verdienen aan sigarettensmokkel.

[Bron: Europese Commissie]

Het smokkelen van illegale tabaksproducten is veel makkelijker dan bijvoorbeeld nagemaakte auto-onderdelen of designerkleding. De Nederlandse overheid heeft winkels verboden om tabak in het schap te tonen en deze mogen daarnaast alleen in standaardverpakking worden verkocht. Dat zorgt ervoor dat vervalsingen voor veel gemakkelijker voor ‘echt’ door worden gelaten.

Back To Top
Zoeken