220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Onhullende filmbeelden van inval illegale sigarettenfabriek Koksijde

De FOD, het Belgische FIOD, heeft beelden vrijgegeven van de illegale sigarettenfabriek die eerder deze maand door de Belgische autoriteiten is ontmanteld in Wulpen, een deelgemeente van de badplaats Koksijde.

In een loods aldaar werden behalve een gloednieuwe productielijn een hoeveelheid ruwe en versneden tabak gevonden, net als 50.000 valse sigaretten van het merk Mayfair. Twaalf verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Het onderzoek vond plaats in het kader van het Europese samenwerkingsprogramma ‘EMPACT – prioriteit ACCIJNZEN’, waar 24 lidstaten aan deelnemen.

Volgens de Belgische douane in inmiddels duidelijk dat de illegale fabriek slechts heel recentelijk werd opgestart door een Oost-Europese bende. Deze zou in totaal voor 4,3 miljoen euro aan accijnzen en btw ontdoken hebben.

De vrijgegeven beelden geven een indruk van de omstandigheden waaronder de twaalf verdachten in Koksijde bivakkeerden. Kennelijk verbleven ze 24 uur per dag in de loods, want behalve een productielijn omvatte de loods onder meer een keuken en een slaapzaal. Ook de twaalf verdachten zijn te zien, maar hun gezichten zijn uit privacy-overwegingen onherkenbaar gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=izbRXz_uy90&feature=youtu.be

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn